Un jurnalist francez infiltrat într-o celulă jihadistă face dezvăluiri  dupa efectuarea anchetei

Un jurnalist francez infiltrat într-o celulă jihadistă face dezvăluiri dupa efectuarea anchetei

Un jurnalist francez s-a infiltrat într-o celulă de candidaţi la jihadism şi i-a filmat cu o cameră ascunsă în timp ce plănuiau un atac în numele grupării Statului Islamic, înainte să fie arestaţi, relatează AFP.

Jurnalistul, un musulman care a utilizat pseudonimul de Said Ramzi, a efectuat această anchetă jurnalistică în vederea realizării unui documentar – intitulat “Soldaţii lui Allah” -, care oferă o perspectivă asupra gândirii tinerilor jihadişti şi care urmează să fie difuzat în Franţa luni seara, potrivit adevarul.ro.

Ramzi se prezintă drept un musulman “din aceeaşi generaţie cu cu criminalii” care au comis atacurile teroriste de la 13 noiembrie la Paris şi Saint-Denis, soldate cu 130 de morţi.

Obiectivul meu a fost să înţeleg ce se întîmplă în capul lor. Unul dintre principalele învăţământe a fost că nu am văzut urmă de islam în acest caz. Nicio voinţă de a face lumea mai bună. Numai tineri pierduţi, frustraţi, sinucigaşi, uşor manipulabili. Ei au avut ghinionul de a se fi născut în perioada în care există Statul Islamic. Este foarte trist. Sunt tineri care caută ceva şi care au găsit asta“, declară el pentru AFP.

Pentru a intra în contact cu grupul, Ramzi afirmă că primii paşi au fost uşori, după ce a interacţionat cu cei care predică jihadul pe Facebook. Apoi s-a întâlnit cu o persoană care i-a fost prezentată drept “emir” al unui grup de aproximativ 12 tineri, dintre care unii s-au născut în familii musulmane, iar alţii s-au convertit. Acest lucru s-a întâmplat la Chateauroux, un oraş situat în partea central-vestică a Franţei, în afara unui centru de activităţi abandonat în iarnă.

“Emirul” era un tânăr francez de origine turcă – Oussama -, iar la prima lor întâlnire a încercat să-l convingă pe jurnalist că îl cunoaşte pe Abu Hamza, şi că-l aşteaptă paradisul dacă efectuează o misiune sinucigaşă.

Aceasta este calea către paradis. Vino, frate, să mergem în paradis, femeile ne aşteaptă acolo, cu îngeri ca servitori. Tu vei avea un palat, un cal înaripat de aur şi rubine“, îi spune Oussama.

continuarea aici

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )