Supermarketurile vor dona alimentele în curs de expirare

Supermarketurile vor dona alimentele în curs de expirare

Anul trecut au fost distruse 15 milioane de kilograme de alimente, iar în 2014 au fost distruse alte 12 milioane de kilograme, susțin inițiatorii unui nou proiect de lege.

Comercianții care nu reușesc să vândă alimentele a căror dată de valabilitate este aproape de expirare, vor fi obligați să le doneze, conform unei inițiative legislative avizată de deputații din Comisia de industrii și servicii, informează Profit.ro.

România ar putea deveni astfel a doua țară din Europa care interzice aruncarea sau distrugerea produselor alimentare nevândute. În februarie,Franța a devenit prima țară din lume care a interzis eliminarea alimentelor care se apropie de expirare.

Propunerea legislativă încearcă să diminueze risipa de alimente, mergând pe urmele inițiativelor de acest tip discutate în întreaga Uniune Europeană. De altfel, susținătorii proiectului adoptat de Franța plănuiesc să militeze pentru adoptarea unei legislații similare la nivelul UE.

Uniunea Europeană și-a asumat înjumătățirea risipei alimentare până în 2020, dar acest obiectiv este greu de atins. Potrivit celor mai recente date furnizate de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU (FAO – Food and Agriculture Organization of the United Nation), peste o treime din alimentele produse la nivel mondial sunt irosite iar pierderile sunt de șase ori mai mari decât sumele alocate la nivel global în cazul ajutorului acordat pentru dezvoltare.

Risipa alimentară la nivelul UE atinge 89 de milioane de tone, cele mai mari pierderi (95 la sută) fiind înregistrate în procesele de producție din agricultură și în consumul final, iar pierderile economiei mondiale ajung la 750 de miliarde de dolari, potrivit green-report.ro și euractiv.com.

O succesiune de inițiative legislative

În noiembrie, Senatul a aprobat o propunere legislativă potrivit căreia niciun comerciant de alimente nu va avea voie să le arunce după expirare. Inițiatorul, senatorul Marian Vasiliev a renunțat însă la acest proiect în favoarea unui alt act normativ asemănător, elaborat împreună cu deputatul Florin Alexe, proiect care are în vedere tot diminuarea risipei alimentare, cu interdicția de a distruge alimentele în curs de expirare.

Noul document introduce prevederi mai detaliate privind donarea alimentelor în curs de expirare, scrie Profit.ro. Varianta de la Senat stabilea doar, ca principiu general, că retailerii cu o suprafață de peste 400 de metri pătrați, destinați vânzării produselor alimentare, trebuie să încheie un contract cu organizații umanitare sau pentru protecția animalelor cărora să le doneze alimentele apropiate de data expirării. Proiectul respectiv viza doar consumul uman sau pentru animale și nu se referea la alte utilizări ale alimentelor.

continuarea aici

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )