România vrea o brigadă multinațională NATO pe teritoriul său

România vrea o brigadă multinațională NATO pe teritoriul său

Mihnea Moțoc, ministrul Apărării, anunță noi achiziții pentru armată: transportoare blindate, corvete și încă o escadrilă de avioane F16, se arată într-un interviu al ministrului Apărării, la Hotnews.ro, citat de romaniabreakingnews.ro  Ministrul a explicat și mizele pentru România ale Summitului NATO din iulie, unde Bucureștiul speră să fie adoptată și „o strategie la nivel aliat de prevenire și contracarare a amenințărilor hibride”, precum și trecerea NATO de la actuala politică de asigurare-reasigurare la o politică de adaptare strategică pe termen lung atât la amenințările și riscurile de la est, cât și la cele de la sud.

România vrea ca NATO să aprobe la summitul din iulie din Varșovia o prezență rotațională în România de nivel brigadă multinațională, precum și o flotă aliată comună la Marea Neagră (numită însă din rațiuni diplomatice „cooperare întărită”) la care să participe și nave ucrainene ori georgiene. Moțoc a mai vorbit și de începerea unor noi programe de înzestrare a armatei cu transportoare blindate (primele ar putea fi cumpărate chiar în 2016), corvete multifuncționale pentru forțele navale și o nouă escadrilă de avioane F16.

Armata va demara cumpărarea de transportoare blindate 8×8, de vehicule 4×4 fie pe roți, fie pe șenile, și de platforme multifuncționale de transport (camioane cu diverse destinații pentru uzul armatei).

Prima transă de transportoare blindate – în 2016

Armata are un proiect de completare a capacităților de comunicații și informatică (achiziționare de sisteme moderne și compatibile)

Fregatele vor fi modernizate în șantiere navale din România. Prima fregată modernizată ar trebui să fie gata în 2018, iar cea de-a doua în 2020.

continuarea aici

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )