“Romania este o tara de mana a zecea”, sustine ministrul agriculturii

“Romania este o tara de mana a zecea”, sustine ministrul agriculturii

“Romania este o tara de mana a zecea”, sustine ministrul agriculturii care spune ca, de multe ori, tara noastra este considerata cosul de gunoi al Europei.

Tot el afirma ca pe piata noastra ajung din strainatate mezeluri cu termen de valabilitate expirat sau pesti din marea Nordului plini de viermi din cauza faptului ca autoritatile nu sunt capabile sa controleze marfurile care intra in tara.

anpc carne stricata

Declaratia Ministrului Agriculturii arunca in aer piata importurilor. Achim Irimescu a facut aceste afirmatii in cadrul unui interviu acordat Ziarului Financiar. El a atacat dur o parte din marfa care vine din strainatate. S-a referit in primul rand la pestele adus din marea Nordului, in care se gaseste viermele Anisakis.

Aici este o piata in care importatorii se orienteaza si aduc produse la sfarsit de termen de valabilitate sau chiar depasit. In Romania sunt cazuri in care salamul se spala cu otet; se schimba saramura la branza, iar branza se baga din nou la vanzare. Statul nu-si face datoria, ANPC-ul nu si-o face. Altii controleaza ce intra din Romania, noi de ce sa nu controlam ce primim de la altii?“, spune ministrul Irimescu, intr-un interviu pentru Ziarul Financiar.

Achim Irimescu a mai adaugat ca Romania este considerata o piata de mana a zecea.

In Marea Nordului este un vierme care sta in stomacul pestelui. Pentru pietele din Europa acesta se eviscerează si se scoate. In Romania, care e piata de mana a zecea, nu se eviscereaza, pentru ca asta ar insemna mana de lucru. Asadar pentru Romania se lasa asa, se congeleaza in principiu, doar ca, pana ajunge sa se congeleze, viermii pot sa migreze in muschi si asta e un peste contaminat.

Ioan Liviu Mitrea, parazitolog USAMV: Pot fi infestati cu larve  merluciu, hering, macrou sardine, mourn, somon si care daca sunt infestati prezinta larvele, asemenea pesti consumati de om pot produce o manifestare clinica, in functie de intestitatea parazitului

Ministrul a evitat sa dea exemple concrete. A amintit cazul recent de la Constanta unde autoritatile au depistat carne congelata din 1980.

Achim Irimescu: Dupa 40 de ani carne congelata a ajuns in Romania, carne de vita. Intelegeti? Aici este o piata in care lumea se orienteaza si aduce produsele care sunt la sfarsit de termen de valabilitate, poate si depasit. Se spala salamul in Romania, stiti bine, cu otet si uneori le baga in galantar, se schimba saramura la branza si se baga din nou la vanzare.

Cu toate ca ministrul nu a venit cu dovezi concrete, patronatele din industria alimentara ii sustin afirmatiile. “Nu toate importurile sunt incorecte, dar o mare parte dintre acestea sunt aduse in tara cu preturi de dumping, ceea ce denota si o eventuala depasire a termenelor de valabilitate. “

ANPC: Ministrul Agriculturii le cere autoritatilor de control sa-si faca datoria. Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor se apara si sustine ca si-a indeplinit sarcinile. Aproape 42.000 de firme care activeaza in industria alimentara au fost amendate cu 7,7 milioane de lei.

Ministrul agriculturii sustine ca in magazinele noastre ajung din strainatate mezeluri aproape expirate si pesti cu viermi din Marea Nordului.

continuarea aici

 

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )