Medicamentele care nu se iau cu lapte

Medicamentele care nu se iau cu lapte

Eficiența unui medicament depinde de momentul administrării, de respectarea dozei, dar și de efectele pe care le poate avea asocierea medicamentelor cu anumite alimente sau băuturi. Astfel, unele alimente încetinesc, diminuează sau chiar amplifică acţiunea pastilelor.

Înainte de a ajunge la locul unde trebuie să acţioneze, medicamentele trebuie absorbite din stomac şi intestinul subţire. Majoritatea substanţelor active din medicament pătrund în organism prin mucoasa intestinală. În fiecare etapă a aborbţiei medicamentului, anumiţi factori pot modifica efectul acestuia.

De asemenea, lichidele cu care este administrat un medicament pot influenţa eficienţa acestuia. De aceea, medicii recomandă întotdeauna să luăm medicamentele cu apă (cel puţin 100 de ml).În acest sens, una dintre cele mai frecvente confuzii ale pacienților se referă la asocierea medicamentelor cu lapte.

Medicamente care nu se iau cu lapte – antibiotice

Laptele poate influenţa absorbţia unor medicamente. Antibioticele sunt principalele medicamente care nu se asociază cu lapte sau iaurt. De ce? Calciul din compoziţia laptelui duce la formarea unei reacţii chimice care diminuează efectul antibioticelor, în special a celor din clasa tetraciclinelor.Se poate bea lapte sau mânca un iaurt după cel puţin jumătate de oră de la luarea pastilei, dar în nici un caz înainte de a lua medicamentul.

Totodată, copilul care se află sub tratament nu ar trebui să bea lapte înainte de administrarea medicamentului şi nici jumătate de oră după. Există riscul ca eficienţa medicamentului să scadă foarte mult şi astfel afecţiunea să avanseze.

Medicamente care nu se iau cu lapte – bifosfonaţi, fier, laxative

Alte medicamente care nu se asociază cu lapte sunt cele din categoria bifosfonaţilor, fluorul, metotrexatul, sărurile de fier, laxativele. Eficienţa acestora este modificată din cauza laptelui.

sursa 

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )