Cum sa ajuti o persoana care sufera de depresie

Cum sa ajuti o persoana care sufera de depresie

Tristeţea, stările de iritabilitate, oboseala, crizele de plâns, sentimentul de inutilitate și lipsa de încredere în sine sunt sentimentele pe care le încearcă o persoană deprimată. Poate fi chiar un prieten de-al tău, o rudă sau un membru al familiei. Iată ce poţi face ca să-l scoţi din această stare!

Ascultă-l

Dacă un apropiat începe să ţi se confeseze, ai grijă să-l asculţi cu atenţie şi să nu-i banalizezi suferinţa. Evită, de asemenea, fraze precum „nu este nicio tragedie, o să treacă”. Se va simţi neînţeles şi va avea tendinţa să se izoleze şi să creadă că nimeni nu-l poate ajuta.

Acest lucru înseamnă că trebuie să dai dovadă de răbdare şi să asculţi până la capăt tot ceea ce-ţi spune persoana respectivă. Lasă persoana să-şi verse toate ofurile şi dă-i sfaturi, chiar dacă dă impresia că nu te ascultă.

Încurajează-l să ceară ajutor specializat

O persoană aflată în depresie poate fi ajutată foarte bine de către un specialist. De aceea, este bine să-i sugerezi să meargă la un psiholog. Nu este uşor, căci pot apărea reticenţe din partea persoanei aflate în suferinţă. De aceea, oferă-te să o însoţeşti la prima şedinţă.

Nu-l judeca

Atunci când o cineva este deprimat, este foarte important să nu judeci deciziile pe care le ia şi nici să-l faci vinovat de ceea ce i se întâmplă.

Nu vei face decât să-i acutizezi suferinţa. Şi nu apela la fraze precum „sunt alte sute de persoane care o duc mai rău decât tine” căci poate înţelege că-i minimalizezi suferinţa şi că nu consideri că are dreptate.

Rămâi pozitiv

Pentru o persoană care trece printr-o perioadă mai proastă, viitorul este sumbru. Asta înseamnă că rolul tău este să-i creşti moralul şi să-l ajuţi să vadă partea plină a paharului.

Adu-i aminte de momentele plăcute din viaţa lui, de reuşitele pe care le-a avut. Vei vedea că încet îi vei readuce zâmbetul şi pofta de viaţă.

sursa 

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )