Anemia cauzata de deficitul de vitamina B12

Anemia cauzata de deficitul de vitamina B12

Anemia prin deficit de vitamina B12 reprezinta o afectiune hematologica care apare in momentul in care nu exista suficienta vitamina in corp. Vitamina B12 (denumita si cobalamina) ajuta la sinteza de eritrocite (globule rosii).

Eritrocitele transporta in corp oxigenul la celule si indeparteaza rezidurile. Fara o cantitate corespunzatoare de vitamina B12, organismul nu va sintetiza suficiente eritrocite si astfel celulelor nu li se va furniza oxigenul necesar.

Cauze

Anemia prin deficit de vitamina B12 apare de obicei cand organismul nu poate absoarbe aceasta vitamina din alimente. Aceasta se poate intampla daca este prezenta anemia pernicioasa. In cazul anemiei pernicioase organismul distruge celulele de la nivelul stomacului care sunt responsabile de absorbtia vitaminei B12:
– pacientul a suferit o interventie chirurgicala pentru indepartarea unei portiuni a stomacului sau a ultimului segment al intestinului subtire (ileon)
– sunt prezente afectiuni digestive, ca si sprue (denumita si boala celiaca), boala Crohn, infectii bacteriene si parazitare ale intestinului subtire
– consum cronic de medicamente pentru stomac si pentru ulcer, ca de exemplu omeprazol (Prilosec) si lansoprazol (Prevacid)
– mai rar se dezvolta in cazul unei diete cu aport inadecvat de vitamina B12. Persoanele cu risc sunt reprezentate de vegetarieni, varstnici care nu au o alimentatie variata si de persoanele cu alcoolism cronic.

Simptome

In cazul formelor usoare de anemie prin deficit de vitamina B12, s-ar putea sa nu apara simptome sau acestea sa treaca neobservate. Unele persoane considera aceasta afectiune a fi doar rezultatul inaintarii in varsta. Simptomele apar in timp,de-a lungul anilor pe masura ce cantitatea de vitamina B12 absorbita de organism se diminueaza si depozitele de vitamina B12 sunt epuizate. Daca anemia se agraveaza pot fi prezente urmatoarele simptome:
– stare generala alterata
oboseala
– fotofobie
– aspect palid
– sensibilitate dureroasa, rosiata sau sangerare la nivelul limbii
– pierderea gustului si apetitului alimentar cu scadere in greutate
diaree sau constipatie
– tahicardie sau dureri precordiale
– expir diminuat
– concentratia redusa de vitamina B12 cauzeaza afectarea creierului si a celulelor nervoase. Simptomele determinate de aceasta cauza pot fi primele observate. Acestea pot cuprinde:
– paralizii sau parestezii (furnicaturi) la nivelul degetelor de la maini si de la picioare
– tulburari de echilibru si coordonare
– neglijenta
depresie
– confuzie
– dificultati de gandire si concentrare
– judecata deteriorata si control slab al impulsurilor
– diminuarea sensibilitatii vibratile
tinitus (tiuituri in urechi)
– dementa, declin al statusului mental care devine suficient de grava ca sa interfere cu activitatea zilnica.

Investigatii

Daca este suspectata anemia prin deficit de vitamina B12, medicul va efectua un examen obiectiv complet si o anamneza detaliata in legatura cu antecedentele medicale personale si cu simptomele prezente. Se vor efectua diferite analize sanguine, ca de exemplu:
hemoleucograma – acest test furnizeaza informatii importante despre tipul si numarul de celule sanguine. Prezenta unui numar scazut de eritrocite reprezinta un semn de anemie. Anemia prin deficit de vitamina B12 determina sinteza unor eritrocite de dimensiuni mai mari decat in mod normal, denumite si macrocite (adica “celule mari”) sau celule mari imature (anemie megaloblastica)
testul cu homocisteina si acid metil malonic. Nivelul acestei substante in sange creste pe masura ce nivelul de vitamina B12 diminueaza. Aceste teste pot fi mai sigure pentru diagnosticul deficitului de vitamina, decat pentru testarea concentratiei de vitamina B12
– testul cu vitamina B12 – utilizat pentru a masura nivelul acestei vitamine in sange. Totusi, multe persoane cu acest tip de anemie au un nivel normal de vitamina B12 in sange in momentul testarii
– testul cu acid folic – acidul folic reprezinta alt tip de vitamina B12. Unele persoane prezinta asociat anemiei cu deficit de vitamina B12 si anemie cu deficit de acid folic, ambele afectiuni cauzand simptome similare
– testul cu lactat dehidrogenaza – lactat dehidrogenaza reprezinta o enzima intalnita in mod normal in cantitati reduse in diferite tesuturi ale corpului, inclusiv in sange. Un nivel sanguin crescut de LDH coroborat cu rezultatele altor investigatii ajuta in sustinerea diagnosticului de anemie prin deficit de vitamina B12
– teste pentru detectarea prezentei diferitelor tipuri de anticorpi ajuta in diagnosticul anemiei pernicioase
– testul Schilling este un test urinar care poate fi utilizat pentru diferentierea anemiei pernicioase de alte cauze de anemie. Totusi, aceste teste sunt rareori efectuate deoarece este dificil de manipulat si de folosit o substanta radioactiva.
– prezenta anemiei pernicioase poate creste riscul de a dezvolta cancer de stomac. Daca este prezenta anemia pernicioasa, trebuie consultat medicul fiind necesar screening-ul pentru cancerul de stomac.

Tratament – Generalitati

Anemia cu deficit de vitamina B12 este tratata prin tratament substitutiv cu doze crescute de vitamina B12. Dupa ce nivelul de vitamina B12 revine la normal, organismul va sintetiza mai multe eritrocite si simptomele vor disparea. Totusi, majoritatea persoanelor necesita tratamentul suplimentar pentru tot restul vietii pentru a preveni recidiva bolii. Se recomanda aceasta deoarece cauza cea mai frecventa de deficit de vitamina B12 este reprezentata de absorbtia redusa de la nivelul intestinului. Daca se opreste tratamentul substitutiv concentratia de vitamina B12 va scadea din nou.
continuarea aici
loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )