Diverse

Un rege avea 4 soţii (povestire cu tâlc)

A fost odată un rege care avea 4 soţii. Cel mai mult o iubea pe a patra soţie, pe care o îmbrăca cu straie din cele mai scumpe şi o trata cu cele mai fine delicatese.  De asemenea , o iubea şi pe a treia soţie, cu ea mândrindu-se cel mai mult în faţa regatelor vecine. Totuşi, regele trăia cu teama că această soţie îl va părăsi într-o zi pentru un altul. Regele o iubea şi pe a doua soţie.Ea era confidenta lui şi era întotdeauna drăguţă, înţelegătoare şi răbdătoare cu el. De câte ori regele avea o problemă, putea avea încredere în ea că îl va ajuta să treacă peste momentele grele. Prima soţie era foarte loială şi îşi adusese o mare contribuţie în menţinerea regatului unit. Totuşi, ea era singura pe care regele nu o iubea cu adevărat. Deşi ea îl iubea sincer şi cu dăruire, el de-abia o observa!

Într-o zi, regele simţi că sfârşitul îi este aproape. Se gândi la toată viaţa sa şi îşi spuse :
,, Acum am patru soţii cu mine dar când voi muri, voi fi singur”.
O întrebă pe cea de-a patra consoartă : ,, Te-am iubit cel mai mult , ţi-am dăruit cele mai frumoase haine şi ţi-am arătat cea mai mare grijă. Acum eu am să mor , ai vrea să mă însoţeşti ?”
,, Nici vorbă ! ” , replică cea de-a patra soţie, şi plecă fără un alt cuvânt. Răspunsul ei străpunse inima regelui ca un cuţit.
Regele o întrebă apoi şi pe cea de-a treia soţie : ,, Te-am iubit toată viaţa mea. Acum când mor, vrei să vii cu mine şi să-mi fii alături?”
,,Nu!” , veni răspunsul prompt al celei de a treia soţii. ,, Viaţa e prea frumoasă! Când vei muri, mă voi recăsători!” Inima regelui se strânse de durere.
Apoi o întrebă şi pe cea de-a doua : ,, Întotdeauna am găsit la tine înţelegere şi ajutor şi mi-ai fost mereu alături.Când voi muri, ai vrea să vii cu mine şi să-mi ţii companie?”.
,, Îmi pare rău, nu te pot ajuta de data aceasta!”, îi răspunse cea de-a doua soţie.
,, Te pot doar înmormânta şi pot veni la mormântul tău”.Regele fu decepţionat şi de acest răspuns.
Apoi se auzi o voce : ,, Eu te voi urma oriunde vei merge! „. Regele se uită împrejur şi văzu că cea care rostise aceste cuvinte era prima lui soţie. Era atât de slabă pentru că suferise mult din cauza foamei şi a neglijenţei regelui. Adânc îndurerat, regele spuse :
,, Trebuia să fi avut grijă de tine când am avut ocazia!”
În realitate , noi toţi avem 4 soţii în viaţa noastră:
A 4 a soţie este TRUPUL nostru. Indiferent cât timp şi efort investim pentru a-l face să arate bine, el ne va părăsi când murim.
A 3 a soţie este AVEREA noastră. Când murim, ea va merge la alţii.
A 2 a soţie este reprezentată de FAMILIE şi de PRIETENI. Indiferent cât de apropiaţi ne-au fost în timpul vieţii, ei nu pot decât să vină la mormântul nostru după ce nu mai suntem.
Prima soţie este SUFLETUL nostru. Adesea îl neglijăm în goana după averi, bunăstare şi putere.Totuşi, SUFLETUL este singurul care ne va urma întotdeauna, oriunde vom merge.
loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *