Craterul de foc sau Poarta Iadului din Turkmenistan  arde  neîntrerupt de mai bine de 40 de ani!

Craterul de foc sau Poarta Iadului din Turkmenistan arde neîntrerupt de mai bine de 40 de ani!

Aproape necunoscută până în anii 70, mica localitate Derweze aflată în Deşertul Karakum, Turkmenistan, a devenit celebră prin ceea ce localnicii numesc – Poarta Iadului.
Un uriaş crater de foc, arde aici neîntrerupt de mai bine de 40 de ani.
Departe de a fi un misterios fenomen natural, locul a devenit o atracţie turistică, aducând numai în ultimii cinci ani mai bine de 50.000 de curioşi, fapt care-i face pe locuitorii localitaţii turkmene să mai uite de blestemul despre care se crede că i-a lovit.
Zona este bogată în zăcăminte de gaze natural, fapt care a determinat şi apariţia acestui spectaculos fenomen. În 1971, geologii sovietici au montat o sondă de foraj în aria actualului crater de foc. Pământul s-a prăbuşit, şi gaze toxice au început să iasă la suprafaţă. Temându-se că vor afecta populaţia din zonă, cercetătorii au aprins gazele, şi astfel, Poarta Iadului a devenit o realitate.
Craterul de foc are în prezent aproximativ 70 de metri în diametru şi o suprafaţă totală de mai bine de 5.000 de metrii pătraţi, cât un teren de fotbal.
În imediata vecinătate, s-a dezvoltat în timp o zonă de campare pentru turiştii amatori de senzaţii tari. Probabil că noile sporturi extreme vor începe să-şi facă simţită prezenţa şi aici, mintea umană fiind capabilă cu siguranţă să inventeze noi modalităţi de a spori secreţiile de adrenalină.
Numele de Poarta Iadului a fost dată de localnici, fascinaţi de noroiul care fierbe şi limbile aurii de foc care ies din acesta.
În 2014, exploratorul George Kourounis a fost primul om care a coborât spre fundul craterului cadânc de aproximativ 30 de metrii, colectând mostre de microorganisme din interiorul gropii de foc. Evenimentul a fost prezentat într-un episod difuzat pe National Geographic Channel.
Când au aprins focul, oamenii de ştiinţă au estimat câteva zile timpul de ardere al pungii de gaz, dar au trecut mai bine de patru decenii şi acesta nu s-a consumat.
Conducerea statului sovietic de atunci, a hotărât la un moment dat lichidarea incendiului, lucru dealtfel nepus în aplicare până acum niciodată.
Aflată la aproximativ 260 de kilometrii nord de Ashgabat, capitala Turkmenistanului, Poarta Iadului continua să exercite admiraţie şi teamă deopotrivă.

sursa Privire in Viitor TV

loading...

Adauga si tu un comentariu!

comentarii

CATEGORIES
TAGS
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)
Disqus ( )